Πώς λειτουργούν τα πλυντήρια πιάτων;

Τα πλυντήρια πιάτων είναι αξιόλογα μηχανήματα, έτσι δεν είναι; Επιλύουν αυτή τη δουλειά που ας είμαστε ειλικρινείς που δεν απολαμβάνει κανείς, είμαι βέβαιος ότι μπορεί να υπάρχουν μερικοί άνθρωποι εκεί έξω που απολαμβάνουν το πλύσιμο των πιάτων και των μαχαιροπήρουνων, αλλά ακόμη και θα σας πουν ότι μερικές φορές απλά επιθυμούν να έχουν ένα μηχάνημα να το κάνει αντί για αυτούς.

Είναι ακριβώς αυτό το είδος σκέψης που οδήγησε στην εφεύρεση του πλυντηρίου πιάτων, ίσως όχι, αλλά είμαι βέβαιος ότι ήταν στο μυαλό πολλών ανθρώπων όταν αγόρασαν ένα. Το πλυντήριο πιάτων είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ παλαιότερο μηχάνημα από ό, τι πολλοί συνειδητοποιούν ότι εφευρέθηκε από την Josephine Cochran, η οποία έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1888.

Τα πρώτα πρωτότυπα σχέδια στην πραγματικότητα εξακολουθούν να είναι πολύ σχετικά με τα σημερινά, υπήρξαν κάποιες αλλαγές φυσικά, αλλά τα πράγματα είναι πολύ παρόμοια. Τα πρώτα σχέδια της Josephine Cochran δεν χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα.

Πολλά από αυτά τα πρώτα στοιχεία σχεδίασης, όπως το διαμέρισμα πλύσης (το οποίο είναι γεμάτο με νερό) στο πάνω μέρος του μηχανήματος, εξακολουθούν να είναι τα ίδια σε αυτά τα πρώτα σχέδια όπως είναι σήμερα και άλλα στοιχεία όπως η περιστρεφόμενη σχάρα είναι ακόμη πολύ παρόμοια.

Σήμερα στα σύγχρονα μηχανήματα χρησιμοποιούμε περιστρεφόμενους  βραχιονες που ψεκαζουν νερό, έτσι πολλά πράγματα είναι τα ίδια. Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί ένα σύγχρονο πλυντήριο; Ακολουθούν παρόμοιες αρχές με τα πρώτα πλυντήρια που σχεδίασε η Josephine Cochran αλλά φυσικά υπάρχουν μερικές διαφορές, ας ρίξουμε μια πιο εμπεριστατωμένη ματιά και να δούμε πώς ακριβώς λειτουργούν τα σημερινά πλυντήρια.

Τα έξι βήματα για ένα πλυντήριο πιάτων που λειτουργεί

Τα πλυντήρια πιάτων ακούγονται σαν να κάνουν μια αρκετά απλή δουλειά, έτσι δεν είναι; Αλλά είναι πιο περίπλοκα από ότι πολλοί πιστεύουν. Δεν ψεκάζουν μόνο νερό στα πιάτα σας.

Εξηγώντας πώς λειτουργεί το πλυντήριο πιάτων χωρίζεται σε έξι απλά βήματα, υπάρχει κάποια παραλλαγή αυτού, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, τα έξι βήματα που περιγράφονται παρακάτω θα εξηγήσουν πώς λειτουργεί το πλυντήριο πιάτων.
Βήμα 1
Μόλις φορτωθεί το πλυντήριο πιάτων και κλείσει η πόρτα, ξεκινά το πρώτο βήμα, αυτό είναι αναπάντεχα πολύ απλό, αλλά γίνεται πιο περίπλοκο αργότερα. Έτσι, μόλις κλείσει η πόρτα στο πλυντήριο πιάτων, το κρύο νερό θα αρχίσει να διοχετεύεται στο μηχάνημα από την κύρια παροχή νερού του σπιτιού σας.
Βήμα 2
Το Βήμα 2 είναι όπου τα πράγματα αρχίζουν να ζεσταίνονται…. Το θερμαντικό στοιχείο στο πλυντήριο θα αρχίσει να θερμαίνεται για να ζεσταθεί το νερό, μερικές φορές μπορείτε να επιλέξετε μόνοι σας τη θερμοκρασία, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το μοντέλο του πλυντηρίου πιάτων.
Τα πλυντήρια πιάτων μπορούν να θερμάνουν νερό μεταξύ 30-60 ° C – αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το πλύσιμο στο χέρι. Έτσι, δείχνει πραγματικά γιατί τα πλυντήρια πιάτων είναι κάτι περισσότερο από έναν ελαφρώς πιο βολικό τρόπο πλύσης των πιάτων σας, επειδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στη θανάτωση βακτηρίων.
Βήμα 3
Αυτό το βήμα αφορά την αντλία που θα αρχίσει να λειτουργεί μόλις το πλυντήριο πιάτων φτάσει σε αυτό το βήμα. Η ηλεκτρική αντλία αντλεί νερό μέσω των πλευρικών τοιχωμάτων του πλυντηρίου πιάτων, επιτρέποντας στο νερό να φτάσει στο ανώτερο και το χαμηλότερο επίπεδο για να πλένει πιο καλά όλες τις πλάκες, ταψιά, ποτήρια και άλλα πιάτα.
Βήμα 4
Μόλις η αντλία αρχίσει να λειτουργεί, το νερό μετακινείται γύρω από το πλυντήριο πιάτων, το νερό ψεκάζεται γύρω από έναν σωλήνα και ψεκάζεται μέσα από μικρές τρύπες στα κουπιά του πλυντηρίου πιάτων. Τα κουπιά θα περιστρέφονται ενώ συμβαίνει αυτό που βοηθά το νερό να φτάσει πιο μακριά. Τα πλυντήρια πιάτων είναι πάντα κατασκευασμένα από μέταλλο για να τους βοηθήσουν να χειριστούν τις υψηλότερες θερμοκρασίες.
Βήμα 5
Όλη αυτή η συζήτηση για ζεστό νερό σας κάνει πιθανώς να αναρωτιέστε γιατί τα πιάτα σας δεν βγαίνουν από το πλυντήριο που βράζει ζεστό, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου της διαδικασίας, το ψυχρότερο νερό ψεκάζεται μέσα από το πάνω κουπί ενώ περιστρέφεται, αυτό βοηθά στην ψύξη των πιάτων, βοηθώντας επίσης στη διαδικασία καθαρισμού. Σε αντίθεση με το κάτω κουπί, το πάνω κουπί δεν χρειάζεται να χειρίζεται ζεστό νερό, έτσι είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικό για εξοικονόμηση κόστους.
Βήμα 6
Το τελευταίο βήμα της διαδικασίας πλυντηρίου πιάτων είναι η επανάληψη όλων όσων έχουν συμβεί μέχρι στιγμής. Μόλις το νερό διασκορπιστεί γύρω από το μηχάνημα, τυχόν σταγονίδια που πέφτουν στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων θα επιστρωθούν πίσω στο κύκλωμα.

Αυτή η συλλογή ζεστού νερού θα αρχίσει επίσης να διαλύει το δισκίο απορρυπαντικού μόλις διανεμηθεί από το πλυντήριο πιάτων σας. Εάν το μηχάνημά σας δεν διανέμει το tablet σας, μπορείτε απλώς να το τοποθετήσετε στο κάτω μέρος της συσκευής πριν κλείσετε την πόρτα.
Διατηρείτε το πλυντήριο πιάτων σας σε καλή κατάσταση.

Καθαρίζετε τακτικά το πλυντήριο πιάτων σας και διατηρώντας το με αυτό τον τρόπο σε καλή κατάσταση για πολλά χρόνια. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε ποτέ βοήθεια για τη συντήρηση ή την επισκευή του πλυντηρίου πιάτων, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.