Πώς λειτουργεί ο ηλεκτρικός φούρνος;

Είναι αλήθεια ότι το αέριο κάποτε κυριαρχούσε όσον αφορά το μαγείρεμα, αλλά σήμερα υπάρχει μεγάλη αύξηση των ηλεκτρικών φούρνων. Στην πραγματικότητα, από τότε που οι ηλεκτρικοί φούρνοι του 20ου αιώνα έχουν εξελιχθεί και είναι τώρα πιθανώς μια από τις πιο κοινές και δημοφιλείς διαθέσιμες οικιακές συσκευές μαγειρέματος.

Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί ένας ηλεκτρικός φούρνος; Μπορεί να μην είναι μια ερώτηση που έχετε ενοχλήσει ποτέ να ρωτήσετε τον εαυτό σας, αλλά εάν διαθέτετε ηλεκτρικό φούρνο οποιουδήποτε είδους ή σκέφτεστε να πάρετε ένα, τότε θα πρέπει πραγματικά να γνωρίζετε πώς λειτουργούν.

Οι ηλεκτρικοί φούρνοι είναι πολύ ευέλικτες συσκευές που διατίθενται σε πολλές διαφορετικές μορφές, θα μπορούσατε να έχετε μια μόνο ανεξάρτητη μονάδα, έναν φούρνο τοίχου ή μια μονάδα συνδυασμού. Υπάρχει πολύ περισσότερη επιλογή όσον αφορά τους ηλεκτρικούς φούρνους από ό, τι πιθανώς αντιλαμβάνεστε, αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι ηλεκτρικοί φούρνοι ακολουθούν όλοι παρόμοιες αρχές.

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί ακριβώς ένας ηλεκτρικός φούρνος, πρέπει να εξετάσετε δύο βασικά πράγματα, πρώτα τα βασικά συστατικά του φούρνου και μετά το εσωτερικό του. Όπως ανέφερα νωρίτερα όλοι οι τύποι ηλεκτρικού φούρνου, είτε πρόκειται για ανεξάρτητοι είτε για πάγκου, όλοι ακολουθούν τις ίδιες αρχές σε λειτουργία, έτσι πολλά από τα βασικά εξαρτήματα θα είναι τα ίδια.

Ηλεκτρικοί φούρνοι – Βασικά εξαρτήματα

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα βασικά εξαρτήματα ενός ηλεκτρικού φούρνου, έτσι; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι τα δύο θερμαντικά στοιχεία, το ένα είναι στην κορυφή και το ένα στο κάτω μέρος. Αυτά τα στοιχεία περικλείονται σε ατσάλινο κουτί και ελέγχονται από τον θερμοστάτη και τον διακόπτη επιλογής του φούρνου.

Η πλειοψηφία των ηλεκτρικών φούρνων (ανεξάρτητα από τον τύπο) συνήθως διαθέτει επίσης ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη για ακριβέστερο μαγείρεμα και εσωτερικό φως που σας βοηθά να δείτε μέσα του. Οι πιο σύγχρονοι ηλεκτρικοί φούρνοι συνήθως διαθέτουν επίσης αυτόματο καθαρισμό για να διασφαλιστεί ότι ο φούρνος παραμένει καθαρός.

Παρά τα λίγα πιο μοντέρνα στοιχεία σχεδίασης, οι νεότεροι ηλεκτρικοί φούρνοι μοιάζουν πολύ με τα παλαιότερα μοντέλα, αν και υπάρχει ένας σημαντικός τομέας όπου διαφέρουν. Οι παλαιότεροι ηλεκτρικοί φούρνοι συνήθως διαθέτουν κανάλια ελέγχου, ενώ πιο σύγχρονα μηχανήματα θα διαθέτουν αντ ‘αυτού προηγμένα ηλεκτρικά χειριστήρια. Λοιπόν, αυτά είναι τα βασικά συστατικά ενός ηλεκτρικού φούρνου, ας ρίξουμε μια ματιά σε εκείνα που λειτουργούν εσωτερικά;

Ηλεκτρικοί φούρνοι – Εσωτερικές λειτουργίες

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ

Λοιπόν, τώρα γνωρίζουμε τα βασικά πώς λειτουργούν τα εσωτερικά του πραγματικού φούρνου; Πρώτα απ ‘όλα, όταν ρυθμίζετε τη θερμοκρασία, είτε είναι με παλαιότερο καντράν στυλ είτε με έναν πιο προηγμένο πίνακα ελέγχου, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ενεργοποιούνται τα θερμαντικά στοιχεία. Τα στοιχεία συνδέονται στο κουτί ελέγχου θερμοκρασίας με χάλκινο σύρμα που ελέγχει τη θερμοκρασία και σας επιτρέπει να κάνετε προσαρμογές.

Τα θερμαντικά στοιχεία τροφοδοτούνται με έναν κάπως ασυνήθιστο τρόπο όταν τα στοιχεία φτάνουν σε υψηλή θερμοκρασία (υψηλότερη από αυτήν που πραγματικά ζητάτε στο καντράν), η ισχύς σε αυτά μειώνεται και η στάθμη θερμότητας μειώνεται μέχρι να φτάσει στη θερμοκρασία που επιλέξατε.

Τα ηλεκτρικά καλώδια που συνθέτουν τα στοιχεία είναι ο τρόπος με τον οποίο τους αποστέλλεται η θερμότητα, μόλις το καλώδιο θερμανθεί τα στοιχεία αρχίζουν να μαγειρεύουν το φαγητό. Η θερμότητα ταξιδεύει στο μέταλλο για να εξασφαλίσει ομοιόμορφο μαγείρεμα σε όλα τα στοιχεία.

Ενώ οι περισσότεροι ηλεκτρικοί φούρνοι ακολουθούν τις ίδιες αρχές, οι φούρνοι μεταφοράς έχουν ένα πρόσθετο πρόσθετο χαρακτηριστικό σε σχήμα ανεμιστήρα που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση ζεστού αέρα μέσα στο φούρνο. Ορισμένοι άλλοι τύποι ηλεκτρικού φούρνου έχουν υιοθετήσει αυτό το χαρακτηριστικό και θα έχουν τον δικό τους ενσωματωμένο ανεμιστήρα για να φυσούν αέρα, αλλά είναι συνήθως ένα χαρακτηριστικό αποκλειστικά για φούρνους πάγκου η μεταφόρομενους.

Διακόπτες και ηλεκτρικά χειριστήρια

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΦΟΥΡΝΟΥ

Ανάλογα με έναν αριθμό παραγόντων όπως πχ η ηλικία, μπορεί να έχετε ενα ηλεκτρικό φούρνο που είτε θα έχει πχ περιστροφικό διακόπτη είτε ηλεκτρικό πίνακα ελέγχου. Σε κάθε τύπο ελέγχου υπάρχουν μερικές διαφορές, αλλά από πολλές απόψεις λειτουργούν το ίδιο..

Με ηλεκτρικά χειριστήρια και πιο προηγμένους ηλεκτρικούς φούρνους, θα έχετε περισσότερες επιλογές όσον αφορά το ψήσιμο του φαγητού σας.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον ηλεκτρικό φούρνο, συμβουλευτείτε τους τεχνικούς της ΗΛΕΚΤΡΟΣΕΡΒΙΣ.