Πλύσιμο ρούχων στην πανδημία του Covid-19

Πλύσιμο ρούχων στην πανδημία του Covid-19

Καθώς οι λέξεις «COVID-19» και «coronavirus» θα αποτελέσουν μέρος του λεξιλογίου μας για αρκετό καιρό ακόμη, πρέπει όλοι να ζήσουμε με την πραγματικότητα αυτού που σημαίνει για την καθημερινή μας ζωή. Πλένουμε ήδη εκτενώς τα χέρια μας και διατηρούμε την απόσταση μας από τους άλλους όταν πηγαίνουμε έξω, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε επίσης. Ένα από αυτά είναι πώς χειριζόμαστε και πλένουμε τα ρούχα μας κατά τη διάρκεια πανδημίας.

Τα ρούχα μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το σώμα μας και, όταν βγαίνουμε έξω, έχουν επίσης τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με επιφάνειες όπου υπάρχει ο ιός. Εξάλλου, γνωρίζουμε ότι το COVID-19 μπορεί να ζει σε διάφορες επιφάνειες για ώρες και ακόμη και ημέρες. Τα ρούχα μας δεν είναι διαφορετικά. Έτσι, ενώ έχουμε εφαρμόσει διάφορα πράγματα για να κρατήσουμε τα χέρια μας καθαρά και να εμποδίσουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε άλλους, τι κάνουμε για τα ρούχα μας; Και αν φροντίζετε κάποιον που είναι αυτοαπομονωμένος επειδή μπορεί (ή έχει) να έχει κοροναϊό, πώς πλένετε τα ρούχα του;

Λοιπόν, μην ανησυχείτε! Εμείς εδώ στην ΗΛΕΚΤΡΟΣΕΡΒΙΣ έχουμε συγκεντρώσει μερικές εξαιρετικές συμβουλές πλύσης που μπορούν να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και, όταν τελειώσει η πανδημία, μπορείτε ακόμη και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε εσάς και την οικογένειά σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλή από τον κοραναϊό και από άλλους ιούς.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζετε τα ρούχα σας;

Πρέπει να προσπαθείτε να καθαρίζετε τα ρούχα σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Ενώ οι σκληρές επιφάνειες, όπως οι πάγκοι της κουζίνας, καθαρίζονται εύκολα με μία ή δύο γρήγορες κινήσεις, τα ρούχα αποτελούνται από στρώματα μαλακών ινών. Ως τέτοια, τα σωματίδια του ιού μπορούν να παγιδευτούν στα στρώματα και μπορεί να τελειώσουν αργότερα όταν τα ρούχα μετακινούνται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να βυθιστούν σε ζεστό νερό μαζί με ένα ποιοτικό απορρυπαντικό για να εξασφαλίσουν βαθύ καθαρισμό ή, εναλλακτικά, στεγνό καθαρισμό με τους σωστούς διαλύτες.

Ενδέχεται να μπείτε στον πειρασμό να φορέσετε μερικά από τα ίδια ρούχα για περισσότερο από μία ημέρα. Αυτό αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο ιούς των ρούχων σας, ειδικά εάν είστε έξω όταν τα φοράτε. Καθαρίστε τα ρούχα σας μετά από κάθε χρήση – ιδιαίτερα ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με σκληρές επιφάνειες. Ωστόσο, μην χρησιμοποιείτε πάρα πολύ απορρυπαντικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να δημιουργηθεί αφρός σαπουνιού που μπορεί να παγιδεύσει βρωμιά, συντρίμμια και πιθανώς σωματίδια ιών. Στη συνέχεια, τα σαπουνάδα προσκολλώνται στα ρούχα αντί να ξεπλένονται. Για να το αποφύγετε αυτό, απλώς χρησιμοποιήστε την κανονική ποσότητα απορρυπαντικού που κάνετε πάντα.

Φροντίστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας αφού αγγίξετε βρώμικα ρούχα, καθώς ενδέχεται να μεταφέρετε ακούσια σωματίδια ιού στα χέρια σας. Και, τέλος, μην ανακινείτε ρούχα όταν ετοιμάζεστε να τα πλύνετε. Αυτό θα μπορούσε να διαλύσει τυχόν παγιδευμένα σωματίδια ιού από τις ίνες και να τα απελευθερώσει στο περιβάλλον σας.

Η ιδανική θερμοκρασία για να σκοτώσει τον κοροναϊό

Όταν πλένετε ρούχα – είτε έχουν φορεθεί από κάποιον που έχει ή δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ιό – η κλασική θερμοκρασία πλυσίματος 30 βαθμών Κελσίου δεν θα το κόψει αν θέλετε να εξαλείψετε το COVID-19 ή οποιονδήποτε άλλο ιό. Το σώμα μας τυχαίνει να είναι μια ιδανική θερμοκρασία για να ευδοκιμήσουν πολλοί ιοί και, κατά μέσο όρο, η θερμοκρασία του σώματός μας είναι περίπου 37 βαθμούς Κελσίου. Γι ‘αυτό πρέπει να πλένετε στους 60 βαθμούς Κελσίου εάν θέλετε να εξαλείψετε τα περισσότερα, αν όχι όλα, ίχνη του ιού.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα εάν ορισμένα από τα ρούχα σας είναι πιο ευαίσθητα και οι υψηλές θερμοκρασίες, για μια σταθερή χρονική περίοδο, μπορεί να τα καταστρέψουν. Μπορεί επίσης να έχετε περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την εκτέλεση περισσότερων πλυσίματος σε υψηλότερη θερμοκρασία. Μια εναλλακτική προσέγγιση σε αυτό είναι μόνο το πλύσιμο ρούχων που είναι πιθανό να έρθουν σε επαφή με σωματικά υγρά (και τον εξωτερικό κόσμο) στους 60 βαθμούς Κελσίου. Παραδείγματα αυτού του είδους περιλαμβάνουν αθλητικά είδη, πετσέτες που μοιράζονται, πετσέτες τσαγιού, κλινοσκεπάσματα, κασκόλ, καπέλα, γάντια, επαναχρησιμοποιούμενες πάνες και ούτω καθεξής. Οτιδήποτε άλλο? Πλύνετε το ως συνήθως, αλλά με μεγαλύτερη κανονικότητα και κατά προτίμηση σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες.

Εάν δεν έχετε πλυντήριο ρούχων, μπορείτε πάντα να πλένετε ρούχα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη ότι πρέπει να το κάνετε σε υψηλή θερμοκρασία. Μπορεί να θέλετε να φοράτε λαστιχένια γάντια για να προστατεύετε τα χέρια σας από τη θερμότητα και την πιθανή μόλυνση.

Πρέπει να καθαρίζετε το πλυντήριο σας περισσότερο;

Δεν χρειάζεται να καταβάλλετε ιδιαίτερη προσπάθεια για να διατηρήσετε το πλυντήριο σας καθαρότερο από το συνηθισμένο. Ωστόσο, μπορεί να βρείτε άνεση στην αγορά και τη χρήση ειδικού καθαριστικού πλυντηρίου ρούχων με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Ενώ πολλοί γκουρού του τρόπου ζωής έχουν συστήσει τη χρήση λευκαντικού οικιακής χρήσης ως αυτοσχέδιο καθαριστικό, αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει στο πλυντήριο σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να διαβρώσει και να καταστρέψει τις λαστιχένιες σφραγίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαρροή νερού κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Εάν χρησιμοποιείτε κοινόχρηστο πλυντήριο ρούχων, ίσως θελήσετε να συντονίσετε τις προσπάθειές σας καθαρισμού με άλλους για να δημιουργήσετε ένα σύνολο οδηγιών για τη χρήση του μηχανήματος. Εάν επισκέπτεστε ένα πλυντήριο ρούχων, ίσως αξίζει να τηλεφωνήσετε ή να στείλετε email μέσω αυτών για να ρωτήσετε σχετικά με τις οδηγίες τους σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των μηχανημάτων τους. Λάβετε υπόψη ότι εάν έχετε μόλις ολοκληρώσει επτά ημέρες αυτο-απομόνωσης, θα πρέπει να περιμένετε άλλες 3 ημέρες προτού μπείτε σε έναν κοινόχρηστο χώρο σαν πλυντήριο.

Μερικές επιπλέον συμβουλές

Ελπίζουμε ότι βρήκατε αυτόν τον οδηγό χρήσιμο. Εάν το έχετε φτάσει μέχρι τώρα, ακολουθούν μερικές επιπλέον συμβουλές σχετικά με τα ρούχα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε ακόμη πιο ασφαλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας:

Αλλάξτε τα ρούχα σας για κρεβάτι: Ενώ μερικοί άνθρωποι φορούν κάποια από τα ρούχα της ημέρας τους στο κρεβάτι (όπως μπλουζάκια, εσώρουχα και κάλτσες), μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα του ιού να βρει σπίτι στο κρεβάτι σας αλλάζοντας σε καθορισμένα ρούχα κρεβατιού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν βρισκόσασταν έξω ενώ φοράτε ρούχα εκείνης της ημέρας.

Δώστε ένα εξωτερικό σκούπισμα στο μηχάνημά σας: Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πιθανότατα θα χειρίζεστε βρώμικα ρούχα και, στη συνέχεια, θα αγγίζετε τα κανάλια ή την οθόνη αφής του πλυντηρίου σας. Για να ελαχιστοποιήσετε οποιαδήποτε πιθανή μόλυνση, καθαρίστε αυτήν την επιφάνεια με ένα αντιβακτηριακό διάλυμα ή σκουπίστε μετά από κάθε χρήση και μετά πλύνετε τα χέρια σας.

Αντικαταστήστε το μαλακτικό υφασμάτων για ξύδι: Παραδόξως, το ξίδι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα μαλακτικά υφασμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης χάρη στο ότι έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Απλώς κολλήστε μισό φλιτζάνι στο συρτάρι μαλακτικού του μηχανήματος κατά τη διάρκεια του κύκλου ξεβγάλματος για περισσότερη ηρεμία. Ενώ η μυρωδιά θα διασκορπιστεί μέχρι το τέλος του πλυσίματος, μπορείτε πάντα να προσθέσετε μερικές σταγόνες αιθέριων ελαίων για να καλύψετε οποιαδήποτε πιθανή μυρωδιά.

Leave a Reply