Πώς λειτουργεί ένα πλυντήριο ρούχων

Όλοι αγαπάμε τα πλυντήρια μας, έτσι δεν είναι; Μετά από όλα, πού θα ήμασταν χωρίς ένα; Ένα πλυντήριο ρούχων μπορεί να μην είναι το πιο λαμπερό μηχάνημα που έχετε στο σπίτι σας, αλλά κάνει πολλές από τις βρώμικες εργασίες που θα ήταν δύσκολο να κάνετε διαφορετικά.

Σε τελική ανάλυση, ποιος θέλει πραγματικά να επιστρέψει στον παλιομοδίτικο τρόπο να κάνει πράγματα όταν πρόκειται για τον καθαρισμό ρούχων; Ένα πλυντήριο κάνει μερικές από αυτές τις πραγματικά βρώμικες οικιακές δουλειές πολύ πιο εύκολη, αλλά πώς λειτουργούν ακριβώς;

Μπορεί να σας εκπλήξει να μάθετε ότι το πλυντήριο δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζετε, είναι πολύπλοκα μηχανήματα, αλλά η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας τους είναι σχετικά απλή. Ας ξεκινήσουμε ρίχνοντας μια ματιά σε όλα τα κύρια συστατικά ενός πλυντηρίου και δείτε τι κάνουν.

Μέσα σε πλυντήριο ρούχων

Παρουσιάζοντας τα συστατικά ενός πλυντηρίου
Πριν ρίξουμε μια ματιά στα κύρια συστατικά του πλυντηρίου, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στον τρόπο λειτουργίας του. Ένα πλυντήριο ανακινεί (περιστρέφει) τα ρούχα σας ενώ τα πλένετε με σαπούνι και νερό, αυτό προκαλείται από το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε.

Ο συνδυασμός νερού και σαπουνιού θα απομακρύνει τυχόν βρωμιά και λεκέδες και θα βοηθηθεί από την περιστροφή του πλυντηρίου σας. Έτσι, τώρα έχουμε μια βασική ιδέα για το πώς λειτουργεί ένα πλυντήριο, ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα κύρια συστατικά.

Το τύμπανο

Το τύμπανο είναι ένα από τα κύρια συστατικά του πλυντηρίου, αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δύο διαφορετικά τύμπανα. Ένα τύμπανο είναι το διαμέρισμα στο οποίο βάζετε ρούχα και γεμίζει με νερό ενώ το εσωτερικό τύμπανο περιστρέφεται, συνήθως μπορείτε να δείτε το εσωτερικό τύμπανο όταν κοιτάζετε στο μηχάνημα. Συνήθως, το εσωτερικό τύμπανο ως πολλές τρύπες τρυπήθηκαν σε αυτό, πράγμα που επιτρέπει στο νερό να εισέλθει στο μηχάνημα.

Κουμπιά τυμπάνου

Τα κουπιά κάθονται κατά μήκος της άκρης του τυμπάνου του πλυντηρίου σας και κάνουν πολύ σημαντική δουλειά. Τα κουπιά λειτουργούν μετακινώντας τα ρούχα γύρω από το τύμπανο για να τα βοηθήσουν να πλυθούν πιο καλά.

Το εξωτερικό τύμπανο

Ναι, ένα άλλο τύμπανο αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό, το εξωτερικό τύμπανο έχει σχεδιαστεί για να συγκρατεί νερό ενώ το εσωτερικό τύμπανο περιστρέφεται. Το εξωτερικό τύμπανο έχει σχεδιαστεί για να στεγνώνει εντελώς, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής στο μηχάνημά σας. Εάν παρουσιάσετε διαρροή στο πλυντήριο σας, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε πρόβλημα με το εξωτερικό τύμπανο.

Ο αναταράκτης

Αυτό το στοιχείο είναι πολύ παρόμοιο με τα κουπιά που βρίσκετε σε κανονικά πλυντήρια και λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, ωστόσο, οι αναδευτήρες χρησιμοποιούνται συνήθως μόνο σε πλυντήρια με κορυφαία φόρτωση.

Η αντλία νερού

Πιθανώς ένα από τα πιο ζωτικά συστατικά σε ένα πλυντήριο ρούχων ως αντλία ως η σημαντική δουλειά της απομάκρυνσης νερού από το τύμπανο μετά τον κύκλο πλύσης. Μερικές φορές αυτό αναφέρεται και ως αντλία αποχέτευσης.

Θερμοστάτης και θερμαντήρας

Ο θερμοστάτης ελέγχει τη θερμοκρασία του νερού στο πλυντήριο σας. Μερικές φορές αναφέρονται επίσης ως θερμαντικά στοιχεία.

Ποικιλία σωλήνων και βαλβίδων

Οι σωλήνες και οι βαλβίδες έρχονται σε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων σε ένα πλυντήριο ρούχων, αλλά όλοι κάνουν πολύ παρόμοιες εργασίες.

Ο πίνακας λειτουργίας / ελέγχου

Ανάλογα με το μοντέλο του πλυντηρίου που έχετε, θα μπορούσατε να έχετε έναν πιο ντεμοντέ επιλογέα ή έναν πιο μοντέρνο πίνακα ελέγχου. Κάνουν την ίδια δουλειά που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή στον προγραμματιστή στο μηχάνημά σας και είναι αυτά που σας επιτρέπουν να επιλέξετε διαφορετικούς τρόπους και κύκλους πλυσίματος.

Διαφορές μεταξύ μοντέλων

Τα πλυντήρια ρούχων μπορεί να φαίνονται πολύ παρόμοια, αλλά έρχονται σε μια σειρά διαφορετικών μοντέλων και μοντέλων. Μερικές αξιοσημείωτες διαφορές για να προσέξουμε τα ημι-αυτόματα και πλήρως αυτόματα μοντέλα μας. Ένα πλήρως αυτόματο μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να κάνει τα πάντα με το πάτημα ενός κουμπιού, θα σας βοηθήσει ακόμη και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας για βέλτιστη απόδοση.

Ενώ ένα ημι-αυτόματο μοντέλο μπορεί να απαιτεί λίγο περισσότερη εισαγωγή από εσάς, εξακολουθούν να λειτουργούν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο, αλλά ένα πλήρως αυτόματο μοντέλο θα σας εξοικονομήσει λίγο χρόνο. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι οι διαφορές μεταξύ των πλυντηρίων εμπρόσθιας και της κορυφαίας φόρτωσης.

Ένα μπροστινό πλυντήριο ρούχων είναι πιθανώς αυτό που φαντάζεστε όταν σκέφτεστε ένα παραδοσιακό πλυντήριο. Ανοίγουν στο πλάι και συνήθως έχουν μια κυκλική πόρτα, ενώ ένα πλυντήριο με το πάνω μέρος ανοίγει στην κορυφή.

Λειτουργούν ελαφρώς διαφορετικά, αλλά πολλά από τα κύρια εξαρτήματα διαθέτουν και στους δύο τύπους πλυντηρίου ρούχων, ενώ μερικά αρέσουν στον αναδευτήρα, όπως ανέφερα προηγουμένως μόνο σε ορισμένα μοντέλα, αυτή τη φορά είναι ένα στοιχείο που θα βρείτε μόνο σε ένα πλυντήριο με κορυφαία φόρτωση. .

Τα πλυντήρια υψηλής απόδοσης (HE) είναι μια αρκετά νέα εισαγωγή στην αγορά. Σε σύγκριση με τα παραδοσιακά πλυντήρια, τα πλυντήρια υψηλής απόδοσης λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Διαβάστε τι κάνει τα πλυντήρια υψηλής απόδοσης τόσο ξεχωριστά και μάθετε τις διαφορές μεταξύ ενός παραδοσιακού πλυντηρίου και ενός μοντέλου HE